Betonilattian pinnoitus

Teemme parvekeremontteja Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, pääkaupunkiseudulla ja koko Uudellamaalla. Parvekesaneeraukset tehdään yleensä julkisivuremontin yhteydessä yhteistyössä julkisivu-urakoitsijan kanssa. Teemme myös itsenäisesti pienempiä urakoita kuten esimerkiksi osakasparvekkeita. Tutustu palveluumme.

Mitä on betonilattioiden pinnoitus?

Betonilattioiden pinnoituksessa betonin pintaan levitetään sitä pölysidonta, suojaava ja esteettisesti tilaan sopiva pinnoitekerros. Tämä kerros voi olla esimerkiksi epoksi- tai polyuretaanipinnoite. Pinnoitus parantaa betonilattian kestävyyttä, ulkonäköä ja toiminnallisuutta. Se suojaa lattiaa mekaaniselta kulutukselta, kemiallisilta vaurioilta ja kosteudelta. Esimerkiksi autotallissa pinnoite suojaa lattiaa auton nesteiden (öljy, muut nesteet) Pinnoitus voi myös lisätä turvallisuutta tarjoamalla liukastumisenestoa ja helpottaa puhdistusta. Lisäksi pinnoitus mahdollistaa monipuoliset visuaaliset ratkaisut, kuten laaja väriskaala ja hiutaleet jotka tekevät betonilattiasta esteettisesti miellyttävän.

Toteutamme betonilattioiden pinnoituksia seuraavissa kohteissa

  • Autotallit
  • Autokatokset
  • Tekniset tilat
  • Pienet hallit
  • Taloyhtiöiden yleiset tilat
  • Parvekkeet ja terassit

Autotallin betonilattian pinnoitus City Restor Finland Oy
Miksi betonilattian pinnoitus on tärkeää City Restor Finland Oy

Miksi betonilattioiden pinnoitus on tärkeää?

Betonilattioiden pinnoitus on tärkeää useista syistä.

  1. Pinnoite se suojaa betonia kulumiselta ja pidentää sen käyttöikää. Esimerkiksi autotalleissa ja teknisissä tiloissa lattiat altistuvat raskaalle käytölle, jolloin pinnoitus estää halkeilua ja lohkeilua.
  2. Pinnoitus suojaa betonia kemiallisilta aineilta, kuten öljyltä ja muilta nesteiltä, jotka joutuessaan betoniin aiheuttavat vaurioita.
  3. Pinnoitetut lattiat ovat helpompia puhdistaa ja ylläpitää.
  4. Betonilattian pinnoitus parantaa lattian turvallisuutta tarjoamalla paremman pidon ja siten vähentämällä liukastumisriskiä.
  5. Uuden pinnoituksen avulla voidaan parantaa tilan esteettistä ilmettä erityisesti asuintalojen yhteisissä tiloissa visuaalinen ilme on tärkeä osa kokonaisvaikutelmaa.

Milloin betonilattioiden pinnoitus tehdään?

Betonilattioiden pinnoitus tehdään yleensä joko uuden betonilattian valmistuttua tai olemassa olevan lattian kunnostuksen yhteydessä.

Uusissa betonilattioissa pinnoitus tehdään, kun betoni on täysin kuivunut ja kovettunut, mikä kesälläkin kestää yleensä useita viikkoja. Talvikausina kuivuminen on hitaampaa.

Vanhojen lattioiden osalta uudelleen pinnoitus on ajankohtaista, kun vanha pinnoite alkaa osoittaa kulumisen merkkejä, lohkeilua tai värjäytymiä. Varsinkin tiloissa joissa käsitellään aineita jotka vahingoittavat betonia on pinnoitteen vaurioihin puuttuva heti.

Pinnoitus on myös suositeltavaa, jos lattian käyttötarkoitus muuttuu – esimerkiksi kun varastotilasta tehdään työtila, jolloin lattian kestävyysvaatimukset kasvavat.

Lisäksi pinnoitus voi olla tarpeen, jos lattiassa havaitaan kemiallisten aineiden aiheuttamia vaurioita tai jos halutaan parantaa tilan esteettistä ilmettä.

Betonilattion pinnoitus epoksilla vai polyuretaanilla?

Valinta epoksi- ja polyuretaanipinnoitteiden välillä riippuu useista tekijöistä, kuten lattian käyttötarkoituksesta, altistuksesta kemikaaleille ja fyysiselle rasitukselle sekä toivotusta lopputuloksesta.

Epoksi on erittäin kestävä ja kova pinnoite, joka sopii erinomaisesti raskasta kulutusta kestäviin tiloihin, kuten teollisuuslattioihin ja autotalleihin. Se on myös hyvä valinta, jos lattialta vaaditaan kemiallista kestävyyttä.

Polyuretaani taas on joustavampi ja kestää paremmin UV-säteilyä, mikä tekee siitä sopivan vaihtoehdon ulkotiloihin ja tiloihin, joissa lattia altistuu suoralle auringonvalolle. Polyuretaanipinnoitteet ovat myös parempia iskunkestävyydeltään, mikä on hyödyllistä esimerkiksi parvekkeilla ja portaissa.

Miten betonilattian pinnoitus toteutetaan?

Ensin betonilattia puhdistetaan perusteellisesti liasta, öljystä ja muista epäpuhtauksista pinnoitteen tarttumisen varmistamiseksi. Samalla korjataan mahdolliset halkeamat ja vauriot; esimerkiksi auton renkaiden jättämät urat.

Seuraavaksi betonilattia hiotaan tai karhennetaan jyrsimellä. Tämä parantaa pinnoitteen tarttuvuutta ja varmistaa, että primer ja pinnoite kiinnittyvät tiiviisti betonin pintaan.

Seuraavaksi levitetään primer, joka parantaa pinnoitteen ja betonin välistä tartuntaa. Tämä kerros varmistaa, että varsinainen epoksi tai polyuretaanipinnoite tarttuu tasaisesti ja tehokkaasti betonipintaan.

Viimeiseksi levitämme pinnoitteen joko rullalla tai lastalla riippuen valitusta pinnoitteesta, pinnoitteen paksuudesta tai täytöstä.Tässä vaiheessa pinnoitteeseen voidaan lisätä karhennus esimerkiksi StoNon-Slip, kvartsihiekkaa tai värihiutaleet

Mitä eroa uuden betonilattion ja vanhan betonilattian pinnoituksella on?

Betonilattian pinnoituksessa on merkittäviä eroja riippuen siitä, käsitelläänkö uutta vai vanhaa betonilattiaa. Nämä erot johtuvat lattioiden kunnosta, iästä ja niiden valmistelutarpeista.

EroUuden Betonilattian PinnoitusVanhan Betonilattian Pinnoitus
KuivumisaikaVaatii useita viikkoja kuivuakseen ja kovettuakseen ennen pinnoitusta.Työt voidaan aloittaa heti.
Pinnan ValmisteluVähemmän korjaustoimenpiteitä. Pinnan karhennus tai hionta tarpeen adheesion varmistamiseksi.Vaatii enemmän korjaustoimenpiteitä, kuten halkeamien paikkausta ja vaurioituneiden alueiden kunnostusta.
Lattian KosteusKosteuden mittaus tarpeen, jotta varmistetaan, ettei betonissa ole liikaa kosteutta.Kosteuden mittaus tarpeen, erityisesti jos on merkkejä kosteusvaurioista.
PuhdistusNormaali puhdistus ennen pinnoitusta.Perusteellinen puhdistus välttämätöntä, poistetaan lika, öljy ja muut epäpuhtaudet.
Kulumisen ArviointiEi yleensä tarpeen uudessa betonissa.Kulumisen asteen arviointi tarpeen. Raskaasti kuluneet alueet saattavat vaatia intensiivisempää valmistelua tai uudelleenvalua.

Ota yhteyttä

Parvekesaneeraus ja paikallavalu asiantuntija Karl Giske City Restor Finland Oy

Karl Giske

Karl Giske:llä on 20 vuoden kokemus rakennusten paikallavalurakenteiden kunnostuksesta ja uusimisesta.